Isnin, 9 Julai 2012

Petua Tanaman Hiasan
Kegunaan Hampas Teh.
Pada lazimnya serbuk teh yang telah di gunakan akan di buang begitu sahaja. Sebenarnya serbuk teh yang telah di gunakan ini ada faedahnya bagi surirumah yang gemar menanam pokok-pokok hiasan.Di mana ia boleh di jadikan sebagai baja bagi pokok-pokok ini.Anda hanya perlu taburkan serbuk teh ini pada pangkal pokok untuk tempoh seminggu sekali.


Halau semut pada tanaman.
Semut adalah salah satu serangga perosak tanaman atau pokok bunga.Bagi mencegah serangan semut,cubalah anda taburkan serbuk kulit telur yang sudah di jemur dan di tumbuk halus di sekeliling perdu pokok,nescaya semut tidak akan menganggu lagi. InsyaAllah.

Bekalan air untuk pokok.
Bagi peminat pokok bunga pasti tidak mahu pokok bunganya akan mati sekiranya anda bercuti panjang.Tetapi janganlah anda risau kerana masalah menyiram air ini boleh di atasi dengan mudah.Anda bolehlah menggunakan bahan yang mudah menyerap air seperti kain,tali atau tali leher lama.Tanam satu hujung kedalam pasu manakala satu hujung lagi di rendamkan kedalam bekas yang berisi air.Tanaman Dua bulan tanpa baja.
Jangan di baja pokok yang baru di buat pemasuan semula kerana campuran tanah baru mengandungi nutrien tanaman yang cukup untuk menyediakan makanan kepada tumbuhan selama dua bulan.Memberi baja terlalu awal boleh menyebabkan akar pokok tidak berkembang dalam tanah baru.


Menghapus jentik-jentik dari pasu.
Kiambang dan teratai yang di tanam dalam pasu mungkin menghadapi masalah pembiakan jentik-jentik dan terpaksa di taukar airnya setiap minggu.Bagi mengatasi masalah ini,campurkan dua titis minyak masak atau minyak bayi kedalam air,nescaya jentik-jentik akan mati.


1 ulasan:

  1. Salam. Nak tanya psl hampas teh boleh? Ape nutrition yg ada pd hampas tu ye?

    BalasPadam

Apa pendapat anda?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...